Projekt basturenovering

Projektstart V32

Under den gånga helgen startade vi upp renoveringen av bastun på Sävholmen efter förra årets brand. Även detta projekt drabbades av Covid-19 då det var en hel del byggmaterial som inte gick att få tag i då K-rauta hade problem med leveranser från Finland. Men tids nog kom leveransen komplett då detta var viktigt för oss inför vår transport till ön och precis innan semestern kunde bonden Tobbe transportera ut allt med sin pråm. 3,5 ton material blev det vilket vi heller inte riktigt hade insett när vi planerade allt inköp.

Vi började med att reparera det eldhärjade golvet och här hade 2st golvreglar brunnit av helt samt 1 ytterligare regel till altanen var avbrunnen. Dessa ersattes av nytt virke och ny plywoodbotten.
Det stora panoramafönstret ut mot sjön skulle flyttas ca 50cm då vi vill ha både övre och de undre lavarna i vinkel inne i bastun för att skapa mer plats åt folket. OBS, reglarna i hörnet är endast temporärt.
Eftersom detta är en gammal byggbod så fanns det ju ett utrymme på baksidan som är en gammal toalett (fanns kvar) och där även vv-beredaren nu är placerad. När vi slängde ut den gamla toaletten så blev det utrymme att bredda duschhörnan och bygga en dubbeldusch, ytrymmet blir nu ca 1,7m brett.
Golvet klart med nytt 22mm golvspån som skruvats och limmats på nya reglar. Golvet kommer sedan att spacklas och sedan skall det limmas våtrumsmatta i hela utrymmet.
Den nya väggen in till bastun hann vi också få upp denna helg med reglar, isolering och plywood. så den är mer eller mindre helt klar för ytskikt. Det skall gipsas i omklädningsdelen och panel på bastusidan.
Även entrédörren fick vi flytta ca en meter för att passa den nya innerväggen som nu ger mer utrymme för det flyttade fönstret samt ny placering på kaminen.

Nu laddar vi för kommande helg V33 och blir det lika bra uppslutning som det var V32 så kommer denna bastu snart vara färdig. Ett stort tack till alla som hjälpt till på ett eller annat sätt, det är guld värt!

Grovplanering för V33:

 • Ta bort fönster på gaveln och bygga igen – Klart
 • Gipsa dusch och omklädningsutrymme – Klart
 • Gjuta sockel för kaminen – Klart
 • Riva befintligt plåttak – Klart
 • Läkta för ytterpanel
 • Regla innertak – Klart

V33

Andra helgen och än en gång blev det mycket gjort. Vi inledde med att montera en ny entrédörr in i bastun, dels för att väderskydda förstås men även för att snarast kunna låsa om oss. Sedan blev det fokus på att ta bort och lägga igen det stora fönstret på gaveln då vi förra helgen tog beslut att ta bort detta helt istället för att montera ett nytt fönster här. Även det gamla yttertaket monterades bort och samtliga väggar gipsade färdigt i omklädningsrummet samt nytt innertak. Bra jobbat alla som var med.

Ny ytterdörr monterad och såklart kommer en riktig låscylinder monteras men denna blev vi tvugna att beställa så den monteras senare.
Jimmy tog sig an att mura sockeln till bastuaggregatet men den blandare som vi tagit ut var stendöd tyvärr. Jimmy gav sig inte utan åkte hem och hämtade sina grejer så jobbet kunde slutföras.
Nu är det bara vänta, hoppas det torkat till nästa helg!
Här har vi lagt igen fönstret på gaveln helt. Tanken från början var att ha ett lågt källarfönster högst upp men vi skippade det av både kostnadsskäl samt praktiska skäl.
Petra trotsade sin höjdskräck och gav sig upp på taket med kofot i högsta hugg. Rev bort det mesta men gick bet på reglarna som var väl förankrade med långa skruv som satt fast ordentligt. Löstes senare med tigersågen!
Omklädningsrummet är nu gipsat och klart på både väggar och tak. Vi har även förberett för Spotlights i taket och dragit rör för eldragning.

Grovplanering för V34:

 • Spackla & måla omkl.rum
 • Laga innertak i bastun (gamla skorstenen)
 • Bygga nytt yttertak
 • Läkta för ytterpanel
 • Grundmåla ytterpanel
 • Börja med bastupanel

V40

Ett antal helger har gått och bygget har löpt på i hygglig takt. Har tyvärr inte haft tid & ork att uppdatera hemsidan varje helg men….. massor har hänt och vi börjar se resultat. Omklädningsrummet är nu helt klart vad gäller väggar och tak, nya yttertaket är på plats förutom skorsten & vindplåtarna (som är på G), hela huset utvändigt är panelat och fodrat samt färdigmålat och det är förberett för bastupanel invändigt. Även elen är klar förutom bastubelysningen så nu sitter det spotlights i omklädningsrummet samt belysning i duschen samt takfotsbelysning styrd av skymningsrelä. Så det som återstår är mattläggning vilket vi inte kommer göra själva utan är beroende av hantverkare. Detta kommer nog inte göras i år utan förhoppningen är att det görs i början av våren -21 och efter detta sätter vi bastupanel samt bygger lavarna. Kvar är sedan lite VVS och finlir innan vi kan slå upp portarna till den nya bastun.

Så nu tar vi en paus och njuter av de sista helgerna på sjön, väl mött nästa år!

Micke & Marko reglar det nya taket samt byggt en ny skortsensgenomföring.
Thomas har börjat gå loss med penslarna…
Läkt för panel…
Panelen som spikas upp grundmålas ordentligt…
All panel på plats inkl. lock, dags att färdigmåla.
Erik kopplar el…..
Belysning i takfoten på framsidan som styrs av skymningsrelä så här kommer det alltid lysa vid mörker.
Nya taket på plats och provisoriskt tätat med plast innan den nya huven kommer på plats
…och nu blir det ljust och fint i vitt och grått
… här drar vi även elen bakom panelen!
… så det skall nog hålla några år!
Innersta takfotsbrädan spikas innan locken monteras.
……. och tydligen kopplade han rätt!
Även belysning på gaveln så vi får lite ljus att sikta på när man kommer ner i mörkret.
Fasaden helt klar!

Ett stort tack till alla som hjälpt till, ingen nämnd, ingen glömd.

Även ett stort tack till de företag som bidragit till detta projekt:

K-Rauta Eskilstuna

HT Måleritjänst

Barkmans Färg

Nya Golv

”Mickes plåt”